donderdag 28 januari 2010

Type! Bickham Script Pro


Wanneer je met InDesign werkt heb je misschien in de fontlijst BickhamScript Pro zien staan. Dit lettertype komt namelijk mee met de installatie van InDesign. Bickham Script Pro is een script, misschien wel beter bekend als een 'schrijfletter'. Het lettertype is gebaseerd op de graveerkunsten van George Bickham. De letteronwerper Richard Lipton heeft deze uitgewerkt tot een digitale variatie.

George Bickham (the elder) was een 18e-eeuwse graveur.


Een graveur (engraver) is iemand die een geschreven tekst of afbeeldingen met een zogenaamde burijn, kan graveren in een metalen, meestal koperen, plaat. Vervolgens konden hier dan afdrukken van gemaakt worden. Met andere woorden één van de eerste reproductie technieken. Kernmerk van deze techniek is dat de lijnen zeer scherp zijn. Dit in tegenstelling tot het etsen waar het metaal door middel van salpeterzuur werd weggeëtst en een veel rafeligere lijn opleverde.



Voor tekst en muziekschrift werd eerst een print op de koperen plaat gemaakt zodat de graveur makkelijker de letters kon volgen en dus minder fouten maakte. George Bickham was één van de eerste die het aandurfde direct zonder print in het koper te graveren.
In die tijd was schoonschrift of calligrafie hoogstaand. Wanneer je kon calligraferen dan had je een streepje voor. Bickham schreef in die tijd The Universal Penman. Een geschrift waarin uit de doeken werd gedaan hoe je zo mooi mogelijk kon schrijven. In het geschrift staat een gedicht van Samual Vaux waarin duidelijk gemaakt wordt dat slordig schrift een schande voor de schrijver is.

“An artless Scrawl ye blushing Scribler shames; All shou’d be fair that Beauteous Woman frames.”

En vervolgens ook nog aan geeft dat calligrafie ook van pas kan komen in de romantiek;

“Strive to excel, with Ease the Pen will move; And pretty line add Charms to infant Love.”

Je begrijpt dat je met Comic Sans in die tijd dus weinig kans maakte. Trouwens niet alleen in die tijd, maar dat is een ander verhaal.




Niet alleen tekst maar ook muziek werd veelal als gegraveerd. Ook dit was één van de specialiteiten van George Bickham.



Terug naar InDesign. Bickham Script Pro is één van de meest aansprekende voorbeelden van OpenType. Wanneer je een woord plaatst in dit lettertype wordt er automatisch naar het meest toepasselijke glyph of ligatuur gezocht. In dit font zitten dan ook gigantisch veel variaties!
Wil je een andere variatie van het karakter(glyph) gebruiken, kies dan uit het Tekstmenu> Glyphs.
Selecteer de letter en kies in het palet voor 'Alternatieven voor selectie'. Vervolgens worden alleen maar variaties van de geselecteerde letter getoond. Dubbelklik op de variatie en het karakter wordt vervangen.





Ook de begin- en eindkarakters van een woord worden dynamisch aangepast.
Maar de meest aantrekkejijlke mogelijkheden liggen in alle alternatieven die voor een karakter voor handen zijn. Hierdoor sluit dit font veel mooier aan bij traditionele typografie.



Automatisch worden er allerlei variaties in een woord toegepast. Het Glyphpalet is onmisbaar bij dit Lettertype. In dit palet vind je alle beschikbare variaties van Bickham. Je toetsenbord is daar echt te klein voor.

Tijdens mijn bescheiden onderzoek naar George Bickham kwam ik er achter dat hij zich ook bezighield met het 18e eeuwse fenomeen The Medley print. Dit is een collage van verschillende afbeeldingen en teksten over een enkele persoon. Voor een deel gezien al een parodie op of karikatuur van deze figuur.



Het aardige is dat ik zelf onbewust ook met het fenomeen bezig ben. Voor een aantal opdrachtgevers hebben wij certificaten gemaakt die verdacht veel gemeen hadden met deze Medleyprints. Blijken we toch nog cultureel verantwoord bezig te zijn…


maandag 25 januari 2010

InDesigntip: glyphs zoeken

Met Zoeken/Wijzigen uit het Bewerkenmenu kun je tegenwoordig naar van alles en nog wat zoeken. Maar soms zoek je dat ene maffe teken waarvan je geen idee hebt welke toetsen je moet indrukken. 'Glyphspanel to the rescue!'
Kies uit het Tekstmenu, Glyphs. Scroll door het palet totdat je het gewenste teken vindt. Selecteer dit teken en druk de rechter muisknop (windows) of Controltoets (Mac) in. Uit het verschenen menu kies je 'Glyph laden in Zoeken'. Open het Zoek/Vervang functie en daar staat het teken keurig in het Zoekveld.

donderdag 21 januari 2010

Photoshop Tip: Schetsfilter

Vaak zeg ik in een Photoshoptraining dat je de meeste filters maar eens op een rustige zondagmiddag moet gaan proberen. Maar ik maak nu op toch een uitzondering voor mijn geliefde Schetsfilter (Sketch). Een paar opmerkingen vooraf:

• maak eerst een duplicaat van de laag (Command-J Mac of Control-J Win).

• let op de voor- en achtergrondkleur. Deze worden namelijk in het filter gebruikt.

Dit is de foto die ik ga bewerken:



1. Om te beginnen maak ik dus een duplicaat van de laag.



2. Ik kies voor een zwarte voorgrondkleur en een witte achtergrondkleur.



3. Vevolgens ga ik naar: Filter> Schets> Grafische pen. Een enorm venster verschijnt. Kies linksonder in het venster een weergave percentage zodat je de voorvertoning goed kunt beoordelen. Aan de rechterzijde kun je nog wat aanpassingen maken.



4. Klik OK om de foto definitief te bewerken. Vervolgens zet ik de modus van de laag op Zwak licht. Dit levert een fraai pastelachtige menging op. Maar je kunt natuurlijk ook andere modi kiezen.



5. Zoals ik al aangaf worden de voor- en achtergrondkleur gebruikt. Door deze te variëren krijg je nog meer mogelijkheden.
In het onderstaande voorbeeld heb ik twee lila's gekozen.



Dit levert weer meer intensieve kleuren op.



Een alternative werkwijze is direct na het toepassen van het filter naar het Bewerkenmenu gaan en voor Vervagen… kiezen. Ook hier kun je dan het filterresultaat nog aanpassen.



Maar let op, je moet deze functie wel direct kiezen. Zo gauw je tussendoor iets anders doet is de optie niet meer beschikbaar. Daarnaast is deze werkwijze destructief. En degene die bij Opatel een Photoshop training hebben gevolgd weten hoe ik daar over denk. Laat ik het niet merken!

woensdag 20 januari 2010

Flex! Adsoftheworld

Eén van de meest interessante blogs is Adsoftheworld. Hier vind je de prachtige advertenties, commercials, etc
Deze week bijvoorbeeld een fraaie advertentie van MTV



Een busadvertentie uit Kopenhagen.



Voor meer informatie: http://adsoftheworld.com/

donderdag 14 januari 2010

InDesigntip: tekst en lijn



Hier een leuke combinatie van tekst en lijn op een pad. En omdat ik volgende maand kaartjes voor het concert van Elvis heb, een bijpassende tekst.
Begin met het tekenen van een pad. Je kunt daar het potlood of de pen voor gebruiken.



Kies uit het gereedschappenpalet het 'Padtekst' gereedschap.



Plaats de cursor aan het begin van het pad, maar geef pas een muisklik wanneer je een plusteken ziet verschijnen.
Type nu de tekst.



Selecteer de tekst en kies een passend (Elvis)lettertype. In dit voorbeeld heb ik de Nueva gebruikt.



Standaard blijft de tekst recht staan wat er nogal houterig uitziet. Selecteer het pad met de zwarte selectiepijl en kies uit het Tekstmenu> Padtekst> Opties… Kies uit het palet de optie'Schuintrekken' en klik OK. De tekst reageert nu veel natuurlijker op het pad.




Vervolgens gaan we de lijn waarop de tekst staat aanpassen. Open daarvoor het Lijnenpalet. Kies een redelijk dikke lijn. Kies bij soort voor bijvoorbeeld de stijl 'drie keer'. Om een 'Streeplijn' aan te passen kies je uit het paletmenu> 'Lijnstijlen…'



In dit palet kun je allerlei lijnvariaties maken. Om de dikte van de lijn aan te passen, kies je voor 'Nieuw'. Er verschijnt een nieuw venster. Kies bij 'Type' voor 'Streep'. Door de driehoekjes te verslepen kun je de dikte van de streep wijzigen. Je kunt echter ook een nieuwe streep toevoegen. Ga op de verticale lijnen staan en sleep met je muis. Je zet dat er dan een nieuwe streep bij komt. Deze kun je verslepen en qua dikte aanpassen.






Ben je klaar kies dan voor 'Toevoegen' om je ontwerp aan de lijst van lijnstijlen toe te voegen. Je kunt nu je ontwerp terug vinden in het lijnpalet bij 'Soort'.



Meestal staat de lijn te laag. Om de lijn naar boven te brengen kies je weer uit het Tekstmenu> Padtekst>Opties… Kies bij 'Uitlijnen' voor 'Gecentreerd' en klik OK.



Je kunt behalve de lijnkleur ook de tussenruimte van een kleur voorzien.


dinsdag 12 januari 2010

InDesigntip: afbeeldingen wisselen

Een snelle manier om in InDesign CS4 snel afbeeldingen te wisselen met andere afbeeldingen. De enige voorwaarde is dat de afbeeldingen exact dezelfde naam hebben.

Open het palet 'Koppelingen' (Links).

Houd de Command(mac) of Control (win)toets ingedrukt en klik op alle afbeeldingen die je wilt vervangen.



Kies uit het paletmenu> 'Opnieuw koppelen naar map…'



Zoek de gewenste map op en klik op 'Kies'. Je kunt trouwens ook aangeven dat je andere bestandsextensie wilt gebruiken.



De afbeeldingen worden nu direct vervangen door de andere foto's.



Ook handig wanneer je laag-resolutie afbeeldingen wilt vervangen door hoog-resolutiebeelden.

zondag 10 januari 2010

Flex! I'm in!

Ik moet altijd lachen wanneer iemand in een film of TV-serie een computer kraakt. Wat gerammel op het toetsenbord en… 'We're in'. Zelf heb ik ondertussen al drie Adobe ID's omdat ik steeds mijn wachtwoord vergeet (Access denied). Nou rammel ik al een tijdje op toetsenborden maar het is mij nog nooit gelukt.
Naast de uitroep 'Im in!' is 'Can you enhance that?' de volgende meest gehoorde kreet. Ongelooflijk wat er nog van een onscherp 10 pixels per inch filmbeeldje van te maken.
In dit Youtube filmpje heeft men een aantal filmclips aan elkaar geplakt.



via John Nack

woensdag 6 januari 2010

Illustrator tip: Tekengebied hulplijnen

Nog een korte aanvulling op het werken met tekengebieden in Illustrator CS4.
Wanneer je in Illustrator een hulplijn uit de liniaal sleept, loopt deze van de ene kant van je werkgebied naar de andere kant. Met andere woorden een hulplijn van 5779,55 millimeter. Het kleine rechthoekje in het midden van de onderstaande afbeelding is een liggend A4.



Maar het kan ook wat praktischer. Maak eerst het Tekengebied-gereedschap actief. Sleep dan een hulplijn uit de liniaal. Je zult nu zien dat de liniaal niet verder doorloopt dan de randen van het tekengebied.


dinsdag 5 januari 2010

Illustrator tip: Tekengebied in Tekengebied

Een korte tip over het werken met het nieuwe tekengebied-gereedschap van Illustrator CS4.
Eén van de belangrijkste verbeteringen van Illustrator CS4 is het kunnen werken met meerdere tekengebieden.
Tekengebieden naast elkaar zetten is niet zo moeilijk. Maar wat nu wanneer je een tekengebied binnen een bestaand tekengebied wilt plaatsen? In een standaardsituatie verschijnt dan het verplaatsgereedschap wat het reeds bestaande tekengebied alleen maar verplaatst. Door de Shift-toets ingedrukt te houden kun je een tekengebied binnen een bestaand tekengebied plaatsen.
Een praktisch voorbeeld.
Stel je hebt een plattegrond getekend. Rondom deze plattegrond heb je mooi strak een tekengebied aangegeven.



Nu wil je een detail uit deze plattegrond isoleren zodat je deze apart kunnen printen, exporteren of apart bewaren als PDF. Kies opnieuw het Tekengebiedgereedschap.
Houd de Shift-toets ingedrukt en sleep nu een nieuw tekengebied binnen het bestaande tekengebied.



Wil je het gebied verplaatsen, dan is het een goed idee om de lagen eerst te vergrendelen.