zondag 30 maart 2008

Landkaart in vector

Soms kan het handig zijn om een kaart niet in pixels maar in vectoren te gebruiken. Op de Exchange-site van Adobe vind je verscheidene wereldkaarten in vector.
Op de website planiglobe kan je zelf op zoek gaan naar een bepaalde lokatie op deze wereld en vervolgens de kaart als Illustratorbestand downloaden.

woensdag 26 maart 2008

Fancy grafiek in Illustrator

Vandaag heb ik binnen de training veel met grafieken in Illustrator gewerkt.Ik ben direct helemaal enthousiast geworden over de mogelijkheden. Met deze korte tutorial hoop ik jullie ook enthousiast te krijgen. Het is behoorlijk verhaal geworden maar goed.
De bedoeling is dat ik een kolomgrafiek wil maken waarbij het verschil tussen twee personen wordt aangegeven. In dit geval de Super Mario extravaganza tussen mijn zoontje Leslie en zijn vriendje Thijs. Ik wil daarbij hun foto gebruiken en deze laten stijgen wanneer de score omhoog gaat. Daarnaast wil ik ook nog dat hun scorepercentage in de kolom wordt aangegeven. Vergeet Excel, er is er maar één dit dat kan en dat is Adobe Illustrator.

1. Ik begin met het vrijstaand maken van twee afbeeldingen van de jongens. Bovendien zet ik de afbeelngen om naar slechts een enkele kleur. Maar dit alleen omdat ik dat nou eenmaal mooi vind. In principe kan je elke foto gebruiken. Het maken van een vrijstaande afbeelding is misschien iets voor een andere tutorial. Bewaar de twee afbeeldingen als Photoshopbestand en maak deze vooral niet plat! Hiermee zou je al je mogelijkheden in Illustrator overboord gooien. Niet doen dus. Het onderstaande voorbeeld zijn eigenlijk twee verschillende foto's.



2. Start Illustrator op.

3. Plaats de zojuist vrijstaand gemaakte foto's. Belangrijk hierbij is dat je in het dialoogvenster niet de optie 'Koppeling' aanvinkt. Het bestand moet namelijk ingesloten worden. Straks wordt duidelijk waarom.

4. Open het Symbolenpalet. Selecteer een van de foto's en klik op het paginasymbooltje in hetsymbolenpalet of sleep de fot gewoon in het palet. Kies vor een grafisch symbool en niet voor een Movie-clip.Dit is een onmisbare stap. Standaard kun je namelijk geen foto als grafiekelement gebruik. Maak je er echter een symbool van dan mag het ineens wel! Dit is de reden waarom je bij het plaatsen niet een foto moet koppelen.

5. De originele foto mag je nu verwijderen. Sleep de Symboolfoto nu weer op je tekengebied. Voeg elementen aan je ontwerp toe. Ik gebruik in dit voorbeeld gewoon een simpele rechthoek met een verloopvulling. Maar je bent zelf helemaal vrij om elementen toe te voegen.

6. Nu komt het. Plaats met het pengereedschap een horizontaal lijntje door de rechthoek. Op deze plaats wordt straks je ontwerp uitgerekt. Zorg dat deze mooi horizontaal geplaatst wordt (Shifttoets dus ingedrukt houden).



Nog belangrijker. Selecteer alleen dit lijntje. Kies uit het Weergavemenu (View) Hulplijnen: Hulplijnen maken (Create guides). Het lijntje wordt nu een hulplijn.

7. Selecteer het hele ontwerp. Dat wil zeggen de foto, de rechthoek en het lijntje. We gaan nu Illustrator vertellen dat dit een grafiek-element is.



8. Kies uit het Objectmenu> Grafiek> Element. Klik op de knop 'Nieuw element". Als het goed is verschijnt nu en voorvertoning van je ontwerp. Klik op de knop 'Rename' om het element een zinvolle naam te geven. In mijn geval noem ik het Element 'Leslie'.

9. Doe hetzelfde met het andere element. Dus foto plaatsen, elementen toevoegen, horizontale hulplijn toevoegen en omzetten naar een hulplijn, selecteren en omzetten naar een element.

10. Kies nu het Gafiekgereedschap en sleep hiermee een behoorlijk groot kader.

11. Direct verschijnt het gegevensvenster. Voer hier de gewenste gegevens in. Je zou het onderstaande voorbeeld kunnen gebruiken. Klik het vinksymbool om de gegevens op de grafiek toe te passen.Er verschijnt nu een simpele kolomgrafiek.





12. Belangrijk. De zogenaamde groepselectiepijl (in de volksmond: de witte pluspijl) is super belangrijk bij het opmaken van grafieken. Klik met deze pijl in de kolom. Deze wordt nu als enige geselecteerd.

13. Ga naar het Objectmenu en kies: Grafiek> Kolom. In het dialoogvenster kies je het zojuist vastgelegde element. Maar let Op! Kies in het dialoogvenster voor de optie 'Verschuivend' (Sliding). Klik OK.



14 Als het goed is wordt nu het element gebruikt om de gegevens weer te geven in de grafiek.



15. Herhaal stap 12 en 13 ook voor de andere kolom.
Zoals je ziet wordt het element alleen uitgetrokken op de plaats van de hulplijn.



Extra extra!
Ik wil nu ook dat in de kolom het percentage van de score wordt weergegeven. We moeten hiervoor helemaal terug naar stap 4. Dus naar de ontwerpfase van het element.

1. Selecteer het tekstgereedschap. En klik om een tekst te kunnen invoeren.

2. Type de volgende teskt . Voor de duidelijkheid: procent, nul, nul. Dit is de code die ervoor zorgt dat het percentage ook nog eens in de kolom wordt weergegeven.

3. Geef de tekst vorm. (Cursisten van Opatel weten dat je hier Myriad Pro voor moet gebruiken.)

4. Vanaf dit moment gebruik je dezelfde procedure als hierboven vanaf stap 7 beschreven.



Moet lukken. Wil je meer geavanceerde Illustrator-technieken leren? Denk dan eens aan de training Illustrator vervolg bij Opatel.

zondag 23 maart 2008

Logo trends in 2008

Op het blog van Logoorange geeft Tony Spaeth een opsomming van de nieuwe trends in logo-ontwerp. Spaeth is een zogenaamde Identity Consultant.

Zelfs het logo van de Olympische spelen 2012 schijnt een trend te worden…



Tony's advies betreffende deze trend:
"It's pure attitude, designed to intrude and degrade."

donderdag 20 maart 2008

Kuler 2.0

Ik heb al eerder aangegeven hoe fantastisch Adobe's Kuler is. Enige tijd geleden kwam de RIA versie uit. Als je die nu nog niet hebt gedownload wordt het toch nu wel hoog tijd.


Deze week is bovendien versie 2.0 van Kuler uitgekomen. De mooiste optie is hierbij dat je een eigen foto kunt uploaden. Kuler pakt vervolgens hier de meest dominante, levendige, lichtste of donkerste kleuren uit. Maar zelf kan je ook een keuze maken. Verolgens download je deze keuze weer als .ASE palet en importeert deze in InDesign, Photoshop of Illustrator.
Om mijn 8-jarige zoontje Leslie te citeren: Vet Cool!

dinsdag 18 maart 2008

Richard Neutra letter

Een van de meest boeiende, althans in mijn ogen, architecten is Richard Neutra (1892-1970). Deze zwitserse architect heeft echt prachtige woningen ontworpen. Met name in Californië. Enkele van zijn meesterwerken zijn het Lovell House en het Kaufman House.


Fontshop heeft het belang van deze architect waarschijnlijk ook gezien. In de laatste nieuwsbrief kondigen zij een prachtige letter aan.



de Neutraface

Neutra bemoeide zich ook met typografie. Christian Schwartz heeft aan de hand van Neutra's ontwerpen een prachtige onderkastletter ontworpen. Mooi om te zien hoe typografie en architectuur met elkaar verweven kunnen zijn.

woensdag 12 maart 2008

Vastlopers CS3 op de Mac

Misschien heb je er geen last van, maar toch. Mocht je ook regelmatig vastlopen met CS3 op een Mac dan is daar eindelijk een oplossing voor. Bij mij werkte het tenminste. De schuldige is Version Cue. Het blijkt dat deze niet helemaal goed wordt geïnstalleerd. Adobe heeft een klein script uitgebracht wat dit probleem oplost.
Je kunt het hier downloaden.

zaterdag 8 maart 2008

Photoshop penseeltip #2

Ik kwam nog een paar aardige penselen tegen voor Photoshop. Altijd handig wanneer je snel een illustratie nodig hebt.

• Pre-Classic Ancient Greece
Dit penseel plaatst klassieke griekse ornamenten exact naast elkaar. Houd wel je shifttoets ingedrukt tijdens het slepen. Gebruik de [-toets (teksthaak openen) en de ]-toets (teksthaak sluiten) om je penseel snel te verkleinen of te vergroten
Download



• Marks and scratches
Dit zijn penselen die krassen in metaal simuleren. Op dezelfde website vind je houtstructuren en steenstructuren. De penselen zijn maar liefst 1200 pixels groot. De bedoeling is dan ook dat je met 1 klik een structuur aanbrengt.
download



• Butterflies
Dit penseel bestaat uit 6 verschillende vlinders. Je zal maar net een Atalanta of een Koninginnepage nodig hebben. Penselen gebruiken altijd 1 kleur dus wel zelf de vlinders van meerdere kleuren voorzien.
download