dinsdag 14 april 2009

InDesign tip: tekst verticaal centreren

Eén van de makkelijkste manieren om een tekst verticaal in het midden van een kader te plaatsen is via een muisklik op onderstaand symbool.
Wil je de tekst wat verder van de kaderrand af plaatsen, dan kies je uit het Object-menu> Opties Tekstkader (Textframe options). Voer bij 'Inset spacing' bijv. 4 mm in.Maar nu wil ik ook nog afgeronde hoeken. Dus ik ga weer naar het Objectmenu en kies Corner options. Daar kies ik voor de afgeronde hoeken (Rounded corners). Maar opeens schiet mijn tekst weer naar de bovenzijde van het kader. Wat is er aan de hand?De oplossing vind je in het venster Opties Tekstkader. Je moet er namelijk voor zorgen dat de afstand van de tekst tot het kader gelijk of meer is dan de afgeronde hoek.4 opmerkingen:

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Het rare is dat tekst heel gekke dingen gaat doen op het moment dat je het kader (veel) hoger maakt met afgeronde hoeken en gecentreerde tekst met deze inzet 'truc'. Waarom weet geen mens ;-)

Anoniem zei

Waar vind je het werkbalkje terug dat vroeger bovenaan in InDesign stond (waar je ondermeer heticoon vond om tekst in het midden te centreren). In InDesign CS4 lijkt dit verdwenen te zijn?

Anoniem zei

Ik heb het regelpaneel ondertussen gevonden... Even in de war met overstap van Nederlandstalige naar Engelde versie.

Rik zei

Iemand een tip om tekst verticaal uit te lijnen in een cirkel ?