maandag 7 juni 2010

InDesign tip: lagenpalet CS5

Waarschijnlijk heb je al het een en ander gezien van het vernieuwde lagenpalet in InDesign CS5. Vooral Illustrator gebruikers herkennen de functies gelijk. Bij Opatel gebruiken we CS5 ook al enige tijd maar toch viel me iets vreemds op in lagenpalet van CS5.

Stel ik zet op een stramienpagina enkele onderdelen. Deze onderdelen worden dan ook direct in de 'laagstapel' (zelf praat ik liever over sublaag) zichtbaar. Ik kan bovendien een nieuwe laag aanmaken terwijl ik op de stramienpagina werkzaam ben en daar weer een ander object op plaatsen.Ga ik nu terug naar een normale pagina dan worden lagen wel getoond maar zonder de sublagen. Het lijkt er op alsof de lagen leeg zijn. Zelf had ik verwacht dat de items wel getoond zouden worden maar dan vergrendeld.
Persoonlijk lijkt me dit verwarrend maar misschien heeft iemand een verklaring hiervoor?


2 opmerkingen:

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Ja dat lijkt vreemd maar InDesign ziet de stramien items als 'op slot' vandaar dat je ze niet ziet. Wanneer je ze een voor een 'los' haalt met Ctrl/Cmnd_shift klik zie je ze een voor een ook weer verschijnen in het lagenpaneel op de juiste laag

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Aanvullend: het lijkt inderdaad wel raar maar anders zou je objecten kunnen selecteren en wissen via het nieuwe lagen-venster terwijl je op een document-pagina bent, vandaar.