woensdag 31 oktober 2007

scrollwheel

Hier een tip die misschien voor veel van jullie achterwege had kunnen bljven. Maar ik kan het toch niet laten.
Het gaat over het scrollwieltje op de muis. En die gebruik ik zelf ook op de Mac.
Logisch dat deze het beeldscherm verticaal verschuift. Maar wist je dat met ingedrukte apple/control-toets horizontaal verschuift en met de alt-toets in- en uitzoomt?
Het is maar dat je het weet.

On tour

Komend weekend 3 en 4 November is de Canon EOS Discovery tour in Nederland. Een internationaal evenement voor fotografen.
Zelf geef ik daar voor Adobe Systems een demo over Lightroom en Photoshop CS3.
Heb je belangstelling dan kun je je hier opgeven.

www.canon.nl/


Op het weekend van 24 en 25 November organiseert het fotoblad Zoom haar jaarlijkse evenement Zoom Experience.
Adobe is ook daar aanwezig met Lightroom, Photoshop en Photoshop Elements.
Voor fotografen een niet te missen evenement.
Ook daar geef ik voor Adobe Systems demonstraties in de verschillende programmas.
Ik hoop jullie daar te zien. Kijk voor meer informatie op:

www.zoom.nl/

zondag 28 oktober 2007

InDesign alineastijlen met een plus extra

Nog even een aanvulling op de alineastijlen met een plusteken.

Stel dat er meerdere alinea's in je document voorkomen die allemaal het plusteken aangeven. Dat zou betekenen dat je ze allemaal af moet om met de alt-toets de alineastijl te verversen.
Tenzij je het zo aanpakt.

1. Ga via het Wijzig-menu naar 'Zoek en Verander'.
2. Klik op de knop 'Meer opties'.
3. Geef bij 'Zoeken naar' aan dat je wilt zoeken naar de bewuste alineastijl.
4. Geef bij 'Verander in' aan dat je wilt veranderen in dezelfde alineastijl.
5. Klik op 'Verander alles'.

Alle plustekens worden nu verwijderd.

zaterdag 27 oktober 2007

Leopard en Creative Suite

Vrijdag heeft Apple Leopard op de markt gebracht. Het ziet er weer fantastisch uit maar werkt het ook met CS2 en CS3?
Volgens John Nack, Senior Product Manager van Adobe, werken de programma's InDesign, Illustrator, Photoshop, Dreamweaver, Flash en Fireworks zonder problemen.
Alleen Premiere Pro, Soundbooth, Encore en After Effects hebben en patch nodig. Maar ook Acrobat 8 en Adobe Reader 8 heben een patch nodig. In Januari zal een update worden uitgebracht.
Voor oudere versies dan CS2 is het echter opletten. Deze kunnen onstabiel worden installatieproblemen of andere vreemde zaken opleveren. Ik zou nog even wachten en kijken wat gebruikers rapporteren.Adobe is niet van plan updates voor deze versies te leveren.
CS2 zou alleen gek doen bij het maken van webgalleries vanuit Photoshop. Adobe zal snel een update hiervoor uitbrengen.
Voor meer info:
http://blogs.adobe.com/jnack

maandag 22 oktober 2007

Tutorials InDesign, Illustrator, Photoshop en PDF

Binnenkort kun je hier tutorials over InDesign, Photoshop, Illustrator, PDF, Bridge en Lightroom downloaden. De tutorials zal ik zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar stellen.
Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

zondag 21 oktober 2007

Webpagina's vertalen

Het internet is internationaal. Maar vaak kan ik alleen gebruik maken van websites in het Engels of Nederlands. Kom ik een Franse of Spaanse website tegen dan heb ik een probleem.
Toch kun je dankzij Google nog enig Chocola van zo'n pagina maken.
Zoek maar eens een Franstalige website op. Kopieer de URL. Ga vervolgens naar Google.com (niet Google.nl). Plak de URL in het Searchfield. Heeft Google de pagina gevonden dan zie je direkt naast de hit: 'Translate this page'. Klik deze hyperlink en de pagina wordt vertaald. Uiteraard is de vertaling niet perfect maar vaak kun je toch achterhalen waar de tekst over gaat.

woensdag 17 oktober 2007

InDesign stijlen met een +

Wanneer je met Alineastijlen werkt komt het regelmatig voor dat er een +-teken (plus) achter de stijlnaam staat. Je weet dan dat er naast de stijl nog een variatie in de tekst voorkomt. Probleem hierbij is, welke variatie?

Hier een simpele maar erg handige tip. Ga met je muis op de stijlnaam staan en wacht enkele seconden. Er verschijnt een geel pop-up venster waarin precies staat welke variatie in de tekst voorkomt.

Wil je van die variatie af? Houd de Alt-toets ingedrukt en klik nogmaals op de naam.

Heb je een Tekenstijl toegepast en wil je ook daar van af? Houd dan Alt - en Shift-toets ingedrukt en klik op de stijlnaam.

Vind je eigenlijk de variatie beter dan de instellingen van de Alineastijl zelf?
Kies dan uit het menu van het stijlenpalet: Stijl opnieuw definiƫren. InDesign verwerkt de variatie dan direct in de stijl.

Dit is een tip uit de training:
http://www.opatel.nl/cursus/cursus_indesign_basis.php?pid=49&tr=22

dinsdag 16 oktober 2007

Highlights Adobe CS3

Op de site van Opatel kun je verschillende presentaties vinden van alle nieuwe mogelijkheden van Adobe Creative Suite CS3. Maar ook hebben we aangegeven wat de verschillen zijn tussen Dreamweaver en Golive en hoe je van print naar web kunt komen.
Dus wil je snel weten wat er allemaal bij is gekomen, bezoek dan eens de volgende adressen:

voor CS3 Premium Edition
https://admin.emea.acrobat.com/_a701186956/p41972307/

voor CS3 Van Print naar Web
https://admin.emea.acrobat.com/_a701186956/p11223673/

voor CS3 Web Premium Edition
https://admin.emea.acrobat.com/_a701186956/p94006286/

voor CS3 van GoLive naar Dreamweaver
https://admin.emea.acrobat.com/_a701186956/p32107159/

maandag 15 oktober 2007

Photoshop historie

Photoshop is natuurlijk een perfect programma om in te experimenteren. Soms kom je ineens een effect of instelling tegen die precies het gewenste effect oplevert. Maar hoe deed je dat ook al weer?
In plaats van zelf elke handeling te noteren kun je ook Photoshop het werk laten doen. Photoshop noteert dan elke handeling en instelling in een tekstbestand of in de vorm van Metadata.
Je moet deze optie wel zelf activeren.
Ga daarvoor naar de Voorkeuren van Photoshop en kies de optie Algemeen (General).

Kruis de optie History Log aan.

Kies vervolgens voor een tekstbestand (.txt) of Metadata. Bij de eerste optie wordt er een apart tekstbestand aangemaakt. Dit bestand kun je vervolgens in Notepad of Textedit bekijken en printen. Of je laat de acties vastleggen in de metadata. Je kunt deze acties uitlezen wanneer je de bestandsinfo opvraagt en vervolgens voor History kiest. Volledig digitaal dus.

Bij Edit Log items kun je aangeven hoe gedetailleerd de acties moeten worden genoteerd. Ik kies zelf altijd voor Gedetailleerd want ik wil weten hoe mijn schuifregelaars stonden.

Klik OK. Vanaf dit moment noteert Photoshop al jouw acties (goed of fout).

Deze functie is ook handig om je collegae aan te geven hoe je bepaalde effecten hebt bereikt.

Dit is nou zo'n optie die we binnen onze Photoshop Expert trainingen verder uitwerken. Heb je belangstelling kijk dan eens op:
http://www.opatel.nl/cursus/cursus_photoshop_expert.php?pid=49&tr=15

zondag 14 oktober 2007

InDesign CS3 update

Zoals je misschien weet komen een hoop bugs pas boven drijven wanneer een programma allang op de markt is. Vandaar dat softwarefabrikanten regelmatig updates uitbrengen. Zo ook voor InDesign CS3.
Werk je met deze versie dan is deze update sterk aan te raden. Er is een behoorlijke waslijst aan bugs uitgehaald. Je kunt deze update gratis downloaden op:

http://www.adobe.com/support/downloads/new.jsp

of klik op de titel van dit bericht.

Met dank aan collega Frans van der Geest http://fvdgeest-dtp.blogspot.com)

woensdag 10 oktober 2007

Thermo op Adobe Max 2007

Ik zelf ben zelf pas laat begonnen met Web Design. Ik had geen trek om een hoop HTMLcodes te leren om iets simpels als bijvoorbeeld het centreren van tekst voor elkaar te krijgen. Ik wou gewoon een mooie pagina maken en had geen interesse in programmeren. Dus ik heb het altijd links laten liggen. WebDesign is ondertussen verder ontwikkeld en is nu relatief goed aan te leren. Zelfs voor iemand als ik. Ik heb gewoon gewacht tot het mijn kant op kwam. Nu kun je met DreamWeaver en andere applicaties veel sneller en gebruiksvriendelijker een website in elkaar zetten. Scheelt een hoop tijd en er blijft meer tijd over voor de leuke dingen namelijk het ontwerpen zelf.

Kuler
Maar de ontwikkeling van internet gaat nu wel heel snel. Misschien heb je als Illustrator CS3 gebruiker al eens naar LiveColor en Kuler gekeken. Zo niet dan zou ik dat maar eens gaan doen. LiveColor is een prachtige manier om met kleur om te gaan. Ik zal daar later nog wat meer over publiceren. Bij LiveColor hoort eigenlijk ook een apart verhaal genaamd Kuler. Adobe heeft en website waarin iedereen haar of zijn kleurcombinaties kan publiceren. Deze combinaties zijn dan weer te downloaden voor gebruik in Illustrator, InDesign en Photoshop.

RIA
Kuler is bijvoorbeeld ook als een Widget verkrijgbaar of als een zogenaamde RIA (Rich Internet Application). Dit is een apart programmaatje wat volledig los van alles op je computer kan draaien. In het geval van Kuler gebruik je het om kleuren te mengen en kleurcombinaties op te slaan en uit te wisselen.
Zo zijn er nog wel een paar te vinden. Erg leuk maar wil je zelf iets dergelijks gaan maken dan zul je je toch wat moeten verdiepen in het programmeren van zo'n programma. En zoals je hebt begrepen uit het voorgaande, daar heb ik even geen tijd en zin in als ontwerper. Maar er glooit licht aan de horizon…

Thermo
Het 'probleem' bij ontwerpers zoals ik is dat ze geen zin hebben om allerlei codes te gaan leren. Ik wil ontwerpen en geen development leren.
Adobe heeft dat klaarblijkelijk ook ingezien en is nu bezig met een programma te ontwikkelen waarbij ontwerpers zelf programmaatjes kunnen maken zonder enige kennis van programmeren. De werktitel van dit programma is Thermo. Deze week is er een eerste preview gegeven op Adobe Max Chicago en waarschijnlijk zal ook op Adobe Max in Barcelona wel het een en ander getoond zijn. Met Thermo kun je als ontwerper volledig deelnemen aan het bouwen van zogenaamde RIA's zonder enige kennis van programmeren. Er staat op YouTube een opgenomen verslag van de demo. Kijk maar eens op:

http://aralbalkan.com/1050

Of klik op de titel van dit bericht.

So what?
De vraag is natuurlijk wat moet je er mee. Maar zoals ik in mijn lessen altijd aangeef; je moet een 'open mind' houden ten opzichte van nieuwe ontwikkelingen en het gebruik van software. Je kunt nooit zeggen. 'Nu weet ik het wel'. Aankomende generaties zijn gewend om op andere manier te communiceren en informatie tot zich te nemen. Ik denk ook dat het een goed idee is om met name zo'n ontwikkeling als Thermo goed in de gaten te houden.

dinsdag 9 oktober 2007

Gratis foto's

Op verschillende plaatsen op het internet kun je bruikbare, lees: hoge resolutie, bestanden legaal downloaden. www.flickr.com is misschien wel een van de bekendste. Je vindt hier echter wel veel huis-, tuin- en keukenfoto's. Kiekjes van vakanties, hobby's etc. Een meer bruikbare site vind ik www.sxc.hu. Op deze site vind je meer professionele foto's. Veel beginnende fotografen plaatsen hier hun foto's in de hoop opdrachten te krijgen.
Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je je aan de voorwaarden houdt. Deze voorwaarden worden bij elke foto vermeldt. Let er op dat er ook commerciƫle foto's tussen zitten.
Kijk op www.sxc.hu

zaterdag 6 oktober 2007

InDesign en de rechter kantlijn

Soms heb je het idee dat bij een linkslijnende tekst de rechterkantlijn onvoldoende wordt benut. Woorden of afbrekingen die nog makkelijk achter het laatste woord van de regel passen worden toch op de volgende regel geplaatst.
Het leek me daarom handig om hier een aantal opties te melden die van invloed zijn op deze rechter kantlijn.

Composer
InDesign beschikt over een zogenaamde Multiline Composer (Adobe Composer Alinea). Deze optie zal altijd de complete alinea bekijken en naar de mooiste oplossingen zoeken. Door de Composer op Single Line (Adobe Composer enkele regel) te zetten bekijkt InDesign per regel de mogelijkheden om af te breken. Soms kan dit betere resultaten opleveren, soms ook niet. Kwestie van uitproberen dus. Je vindt deze optie trouwens in je Alineastijl, bij Uitvulling…
Trouwens, wil je handmatige afbrekingen plaatsen in de tekst, dan ben je verplicht de Single line composer te gebruiken.

Afbreekzone Hyphenation zone
Dit is vrij onduidelijke optie. De afbreekzone is alleen van belang wanneer je met linkslijnende tekst werkt en de Composer op Single Line staat.
Wanneer een woord in deze zone terechtkomt zal het woord volledig naar de andere regel gebracht worden. Je begrijpt dat wanneer je deze zone te hoog zet, er veel woorden door zullen springen naar de volgende regel. Standaard staat deze op 12,7 mm (36pt). In het Nederlands hebben we erg lange woorden. Een woord komt dus al snel in deze zone terecht vooral wanneer je kaderbreedte minder is dan bijvoorbeeld 60 mm. Door de zone op 0 mm te zetten zal de rechterkantlijn beter worden benut. Maar let op, je krijgt ook meer afbrekingen. De Afbreekzone vind je bij het onderdeel Woordafbreking in je Alineastijl.


Taal
Deze optie wordt nogal eens over het hoofd gezien. Veel mensen gaan er vanuit dat wanneer de tekst Nederlands is, de taalinstelling van de alinea ook wel Nederlands zal zijn. Niet verstandig. Kijk altijd in je alineastijl bij Geavanceerde opmaak, of de taal juist staat ingesteld. Vooral Mac gebruikers die MSWord bestanden verwerken moeten hier op letten.

donderdag 4 oktober 2007

Nieuw: Photoshop Express

Adobe is van plan om een nieuwe on-line Photoshop versie uit te brengen. Adobe wil hiermee de concurrentie aangaan met gratis online programma's zoals Picasa van Google.
Photoshop is eenvoudig in gebruik en is met name bedoeld voor het snel opkrikken van foto's. Je kunt het beter vergelijken met Photoshop Elements dan met Photoshop. De bedoeling is dat je binnen je browser je fotomateriaal kunt organiseren en bewerken.
Er zijn al een aantal demo's gegeven.
Kijk maar eens op:

http://www.news.com/8301-10784_3-9790168-7.html

of klik op de titel van dit bericht.

woensdag 3 oktober 2007

Illustrator en Smart Guides

Heb je bij mij een training Illustrator gevolgd dan weet je misschien (hopelijk) nog dat ik een groot voorstander ben van het gebruik van intelligente hulplijnen of in het Engels: Smart Guides. Het is dan vele malen eenvoudiger en nauwkeuriger om objecten met elkaar uit te lijnen. Toch krijg ik hier nog wel eens vragen over, vandaar dat het me een goed idee leek om even de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje te zetten.

1. Kies bij Voorkeuren (Preferences); Intelligente hulplijnen en segmenten (Smart guides and slices). Kruis alleen de optie tekstlabels aan. Dit is verreweg de meest zinvolle instellingen. Klik Ok.

2. Kies vervolgens uit het Weergave (View) menu; Intelligente hulplijnen (Smart guides)

Wanneer je nu met je cursor op een punt, pad, paginarand, middelpunt of segment komt geeft Illustrator dat keurig aan. Toch kan het voorkomen dat je ondanks deze instellingen toch geen informatie ziet. Meestal komt dat doordat in het Weergave-menu de optie 'Raster magnetisch' actief is. Illustrator vindt het dan niet meer nodig om de tekstlabels weer te geven. Je hebt immers het stramien toch? Wil je toch de tekstlabels zien zet dan het magnetische raster uit.

Het magentische raster is in mijn ogen vooral handig wanneer je met het Pengereedschap werkt. Maak je echter objecten of gebruik je pathfinders dan kan het raster alleen maar in de weg zitten.

dinsdag 2 oktober 2007

Initialen in InDesign

Het initiaal wordt volgens de regel alleen gebruikt om het begin van een hoofdstuk aan te geven. Het is dus ongebruikelijk om in een artikel meerdere keren een initiaal terug te laten komen. Het initiaal dient eigenlijk alleen maar om de lezer te helpen bij het vinden van het begin van de tekst. Plaats een initiaal dus alleen aan het begin van de eerste alinea van het artikel.
Klassiek is dat de rest van het woord in kleinkapitaal wordt gezet.
In InDesign kun je met behulp van een tekenstijl zelf bepalen hoe deze initiaal er uit gaat zien. Gebruik je geen tekenstijl dan wordt het initiaal in hetzelfde lettertype gezet als de rest van de alinea.
Probeer het volgende eens:

1. Open het Tekenstijlen palet
2. Kies nieuwe tekenstijl
3. Geef de vormgeving aan ; font, stijl, kleur etc.
4. Klik OK
5. Open het Alineastijlenpalet
6. Maak een nieuwe alineastijl of open een bestaande stijl
7. Ga naar 'Initialen en geneste stijlen'
8. Bij Initiaal geef je bij 'Regels' aan hoe groot de initiaal moet worden en kies bij 'Aantal' voor 1 teken
9. Kik op Tekenstijl om de gewenste tekenstijl te gebruiken.
10. Klik OK

maandag 1 oktober 2007

spatie politie

Nog even over die spaties. Om aan te geven hoe gevoelig het onjuist gebruik van spaties ligt, het volgende. Ik vond ergens een club die zelfs een meldpunt voor verkeerd spatiegebruik heeft opgestart.

Klik op de titel van dit bericht of ga naar: http://www.spatiegebruik.nl/

Dus je bent gewaarschuwd!