zaterdag 5 januari 2008

Kleurberichten

Allemaal de beste wensen voor 2008!

Het heeft even geduurd voordat er een nieuw bericht door mij is geplaatst, druk, druk, druk, vakantie, druk, druk, druk.
Maar goed, er lag een behoorlijke stapel mails te wachten. Opvallend veel vragen over kleur. Misschien daarom wel aardig om wat links en feiten over kleur te vermelden. Vooral na het lezen van onderstaande berichten:

Op CNN.com was te lezen dat de Verenigde Staten de kleur van hun voedselpakketten voor de bevolking van Afghanistan per direct moesten veranderen. Wat was namelijk het geval? De kleur van de voedselpakketten was namelijk helder geel zodat deze goed vindbaar waren in het Afghaanse landschap. Maar wat bleek, het was exact dezelfde kleur als die van de clusterbommen. Het gevaar bestond dus dat men een clusterbom voor een voedselpakket aan zou zien…

Na wat doorzoeken op internet kom je allerlei feiten en vooroordelen over kleur tegen. Bijvoorbeeld over de kleur rose. De kleur rose staat nou eenmaal niet bekend als een macho kleur. Een Football coach in de VS dacht zelfs dat de kleur rose een man zou verzwakken en hem passief zou maken. Dus hij liet direct de kleedkamer van de tegenstander rose schilderen. Of het werkte viel moeilijk te bewijzen. Feit is wel dat de overkoepelende organisatie WAC in de regels heeft laten vastleggen dat de kleedkamers van de thuisspelende ploeg en die van bezoekende ploeg exact dezelfde kleur moeten hebben.
Voor de liefhebbers en het bestuur van Excelsior, de formule voor kleur is:
R:255, G:145, B:175 of voor het web: HEX: FF91AF

RAL kleuren naar webkleuren
Via Wikipedia kwam ik trouwens ook nog een aardige pagina tegen waar de Hexadeciamele vertaling van RAL-kleuren eenvoudig is te vinden. RAL staat voor 'ReichsAusschuss für Lieferbedingungen'.
Let er wel op dat de HEX-waarde bij benadering is.

http://www.brinktechniek.nl/RAL.htm


Digitale kleuren
Een website bedoeld voor kinderen maar toch maar even kijken Wil je nu eindelijk wel eens een helder verhaal horen over hoe computers nu van enen en nullen en kleur kunnen bakken dan moet je eens naar deze site kijken:
http://www.mathsisfun.com/hexadecimal-decimal-colors.html

Normale kleurnamen
Als je maar niet kunt wennen aan Hexadecimale of RGB-kleurformules. Kijk dan eens op deze site. Kleuren worden hier gewoon bij hun naam genoemd.

http://www.jumbo-psp.com/PSP-for-Fun/images/Color%20tabel.htm


Kleurcombinaties
Ik heb het in dit blog al eens over Kuler gehad. Maar er zijn meer plaatsen op het web waar je snel kleurcombinaties kunt laten maken. Bijvoorbeeld:

http://www.siteprocentral.com/html_color_code.html

Geen opmerkingen: