maandag 27 oktober 2008

InDesign tip: + of - bij Objectstijlen

Wanneer ik bij Opatel een training InDesign geef komt vrijwel altijd de vraag wat het verschil is tussen een - teken, + teken of geen teken binnen een dialoogvenster. Je begrijpt waarschijnlijk direct wat ik bedoel wanneer je de onderstaande afbeelding bekijkt.


Waar je deze symbolen vooral tegen zal komen is bij het ontwerpen van een Objectstijl.
De verschillen zijn subtiel maar wel van belang. Daarom geef ik even een voorbeeld.

Open het objectstijlenpaletKies uit het paletmenu: Nieuwe ObjectstijlWanneer je goed kijkt zie je dat de opties Paragraph Styles en Frame fitting Options met een - teken worden gemarkeerd. Alle andere optie hebben een + teken.
Een - teken betekent dat de instelling genegeerd moet worden. Zet je bijvoorbeeld bij de opie Fill een - teken dan zeg je eigenlijk tegen InDesign, laat bij het toepassen van de stijl de aanwezige vulling met rust. Een + teken bij de Fill betekent dat je de in de stijl aangegeven vulling ook wilt toepassen op het object. Een eventuele bestaande vulling wordt dan vervangen.

Tip: klik met een ingedrukte Alt-toets op één van de vakjes en alle andere krijgen een - teken.

Onderin het venster vind je de effecten. Hierin kan je een + teken, - teken of geen teken plaatsen. + en - weet je nu. Maar maak je het vakje leeg dan zeg je tegen InDesign dat wanneer dit effect is toegepast op het object, het effect verwijderd moet worden.

Wil je meer weten? Binnen de Opatel training InDesign gevorderd gaan we vooral in op dit soort, niet altijd even duidelijke, opties.

Geen opmerkingen: