zondag 21 december 2008

Stippellijnen

Een stippellijn zou eigenlijk direct beschikbaar moeten zijn in een programma. Binnen de grafische applicaties in de Creative Suite biedt alleen InDesign direct een stippellijn aan. In Photoshop en Illustrator moet jezelf aan de bak.

Stippellijn in Illustrator
Deze werkwijze gebruikte ik al in Adobe Illustrator 3.2 maar werkt nog steeds.
Maak een lijn.
Kies het Streekpalet (Stroke) en zorg dat de opties van het palet zichtbaar zijn.

Zet de streekdikte bijvoorbeeld op 2pt.

Zet de afronding op Afgerond (Rounded)

Vink de functie 'Dashed line" aan.

Zet de streek op 0pt en de tussenruimte (gap) op 4pt. Zet je de tussenruimte op 2x de lijndikte dan past er precies een stip tussen.


Ben je tevreden over het resultaat, leg het ontwerp dan vast als een Afbeeldingsstijl.

Stippellijn in Photoshop
Ook Photoshop kent geen standaard stippellijn.

Kies het Penseelgereedschap

Open het Penselenpalet. Venster> Penselen Brushes)

Kies een penseelgrootte -hardheid.

Zet de tussenruimte op 200% Ook dan past er precies een stip tussen.

Bewaar dit ontwerp als een Nieuw penseel. Klik op het paginasymbooltje en geef het penseel een naam.

maandag 15 december 2008

Illustrator tip: Rasters (Grids)

Wanneer je bij mij een Illustratortraining hebt gevolgd dan weet je dat ik bij het vectorteken een groot voorstander van het tekenstramien (Grid) ben.
Nog even de voordelen op een rijtje:

1. Je kan het raster magnetisch maken. Weergave (View)> Raster magnetisch (Snap to Grid).

2. Je kan het raster op een eigen onderverdeling plaatsen. Voorkeuren (Preferences)> Grid.

Maar er is ook een nadeel.
Wanneer je raster magnetisch is werken de intelligente hulplijnen (Smart Guides) niet meer. Dus mocht je deze informatie plotseling ontbreken dan weet je nu waar dat aan ligt.

Maar interessant is dat je het grid ook onder een hoek kunt plaatsen. Stel je moet een plattegrond onder een hoek van 30º tekenen. Dan kan je natuurlijk elke vorm afzonderlijk roteren. Maar je kan ook de volgende werkwijze volgen:

1. Voor de Mac; kies het Illustratormenu> Voorkeuren> Algemeen (Regular). Voor Windows; Kies Bewerkenmenu> Voorkeuren> Algemeen.

2. Voer bij de optie Beperking Hoek (Constrain Angle) 30º in en klik OK.
3. Elke vorm die je nu tekent zal automatisch onder deze hoek geplaatst worden.


dinsdag 9 december 2008

Photoshop tip: van onscherp naar scherp

Het zal je vast wel eens overkomen zijn. Van al je foto's is net die ene belangrijke onscherp. Wat nu. Helaas kan Photoshop van een onscherpe foto echt geen scherpe maken. De benodigde pixels ontbreken namelijk. Toch is er nog wat hoop. In dit tutorial leg ik je uit wat je nog aan een onscherpe foto kan doen. Een geweldige foto zal het nooit worden maar het is in ieder geval wat. In de onderstaande foto heeft de camera scherpgesteld op de trapspijl in plaats van op de kat. Jammer.



1. Open je lagenpalet en kies uit het filtermenu> Omzetten voor Slimme Filters. Je ziet nu een klein paginasymbool op het laagminiatuur staan.




2. Kies uit het Filtermenu> Stileren (Stylize)> Diepte geven (Emboss). In principe kan je de standaardwaarde laten staan. Klik OK.



3. In het lagenpalet staat het filter nu onder de laag aangegeven. Dubbelklik op de driehoekjes aan de rechterzijde van de filtervermelding. In het dialoogvenster zet je de instelling op Hard Licht. De grijze tint verdwijnt nu.


Je zou het hierbij kunnen laten maar je kan nog een stapje verder gaan.



4. Open het Kanalenpalet. Klik op eenmaal van een kanaal, bijvoorbeeld Rood. Er verschijnt nu een grijswaardenweergave. Kies uit de kanalen het kanaal met het hoogste contrast.

5. Kies uit het menu van kanalenpalet Dupliceer kanaal…, geef een naam op en klik OK. Je hebt nu een Alphakanaal gemaakt.

6. Laat dit kanaal actief staan en kies uit het Filtermenu> Stileren (Stylize)> Oplichtende rand (Glowing Edges). Ook hier kan je de standaardwaarde vaak wel laten staan.



7. Klik op de naam RGB om weer terug te gaan naar het totaalbeeld. Houd nu de Commandtoets (Mac) of Controltoets(Win) ingedrukt en klik op de miniatuur van het zojuist gemaakte Alphakanaal. Er ontstaat nu een selectie.

8. Kies nu uit het Filtermenu> Verscherpen> Onscherpmasker. Zet de hoeveelheid bijvoorbeeld op 200%. Maar je kunt dit beter zelf beoordelen. Klik OK.
Je zal nu zien dat de foto scherper oogt. Nogmaals een geweldige foto zal het niet worden maar toch lijkt de foto nu iets scherper.


Meer van dit soort trucs leer je in de Photoshop Expert training van Opatel.

woensdag 3 december 2008

InDesign: Euro-teken

Bij mijn InDesign trainingen komt het wel eens voor dat men niet direct weet hoe je een euro-teken moet plaatsen in InDesign. Op zich niet moeilijk.
Voor de Mac type je alt- 2 (staat ook op je toetsenbord)
Voor nieuwere PC's kan je deze toetscombinatie nu ook gebruiken. Lukt dit niet type dan alt-0128 (numeriek toetsenbord).
Van die alt-0128 word je natuurlijk niet vrolijk. Vandaar deze alternatieve werkwijze.
Open het Glyphpalet uit het Tekstmenu. Kies bij Toon:(Show:) Valuta(Currency).


InDesign toont nu alleen de valuta-tekens die et font aanwezig zijn.Klik bijvoorbeeld de Euro aan en deze wordt in de bovenste lijst geplaatst zodat je deze volgende keer sneller kunt kiezen.

Nog even voor de compleetheid.



Wil je alle valutatekens op een rijtje zien. Klik dan op deze link.

maandag 1 december 2008

Automatisch de juiste versie opstarten?

Dit weekend heb ik op Canon EOS Experience voor Adobe een demo van Lightroom 2.0 en Photoshop CS4 mogen geven. Met andere woorden; druk durk, dukr. Vandaar dat het even stil was op mijn blog.

Vandaag gaf ik een training Photoshop en liepen we bij het openen van Photoshopbeelden tegen een probleem aan. Wat was namelijk het geval? Op alle computers stond zowel CS3 als CS4 geïnstalleerd. De training was in CS3. Maar elke keer wanneer we in de Bridge een foto dubbelklikten om deze te openen werd CS4 opgestart. Lastig dus.
Nu is dat in de Adobe Bridge makkelijk op te lossen. Kies uit het Adobe Bridge-menu (mac) of Bewerken-menu (win) voor Voorkeuren. Klik vervolgens op File Type Associations en ga op zoek naar de extensie .psd, .jpg, of .tif. Geef vervolgens aan dat dit soort bestanden bij voorkeur in Photoshop CS3 geopend moeten worden.



Maar goed dit werkt alleen via Adobe Bridge. Op de Mac kan je ook in de Finder een bestand selecteren, vervolgens de info van het bestand op roepen via Command-I, en in het venster aangeven dat je dit soort bestanden altijd met een bepaalde versie van het programma wilt openen. Klik op Change all… om ervoor te zorgen dat in het vervolg deze bestanden altijd in deze versie worden geopend.



Onder Windows kan je hetzelfde doen via de rechtermuisknop en vervolgens Eigenschappen te kiezen.



Klik de knop 'Wijzigen'. Kies dan uit de lijst de juiste versie. Standaard staat de optie 'Dit type bestand altijd met dit programma openen' al aan.


Deze werkwijze is ook handig wanneer bijvoorbeeld PDF's telkens in Acrobat Professional i.p.v. van Adobe Reader geopend worden. Geef via deze werwijze dus gewoon aan waar je het bestand bij voorkeur mee wilt openen.

InDesign versies openen
Voor Adobe InDesign is ook een gratis programmaatje te downloaden: InDesign Proxy.

Dit programma is vooral handig wanneer je meerdere versies van InDesign op je computer hebt staan. Het programma ziet namelijk zelf dat een InDesign bestand in CS3 of CS4 geopend moet worden. Je kan het gratis downloaden via deze link.
Nu nog wachten op een Photoshop, Illustrator, Acrobat versie.