maandag 1 december 2008

Automatisch de juiste versie opstarten?

Dit weekend heb ik op Canon EOS Experience voor Adobe een demo van Lightroom 2.0 en Photoshop CS4 mogen geven. Met andere woorden; druk durk, dukr. Vandaar dat het even stil was op mijn blog.

Vandaag gaf ik een training Photoshop en liepen we bij het openen van Photoshopbeelden tegen een probleem aan. Wat was namelijk het geval? Op alle computers stond zowel CS3 als CS4 geïnstalleerd. De training was in CS3. Maar elke keer wanneer we in de Bridge een foto dubbelklikten om deze te openen werd CS4 opgestart. Lastig dus.
Nu is dat in de Adobe Bridge makkelijk op te lossen. Kies uit het Adobe Bridge-menu (mac) of Bewerken-menu (win) voor Voorkeuren. Klik vervolgens op File Type Associations en ga op zoek naar de extensie .psd, .jpg, of .tif. Geef vervolgens aan dat dit soort bestanden bij voorkeur in Photoshop CS3 geopend moeten worden.Maar goed dit werkt alleen via Adobe Bridge. Op de Mac kan je ook in de Finder een bestand selecteren, vervolgens de info van het bestand op roepen via Command-I, en in het venster aangeven dat je dit soort bestanden altijd met een bepaalde versie van het programma wilt openen. Klik op Change all… om ervoor te zorgen dat in het vervolg deze bestanden altijd in deze versie worden geopend.Onder Windows kan je hetzelfde doen via de rechtermuisknop en vervolgens Eigenschappen te kiezen.Klik de knop 'Wijzigen'. Kies dan uit de lijst de juiste versie. Standaard staat de optie 'Dit type bestand altijd met dit programma openen' al aan.


Deze werkwijze is ook handig wanneer bijvoorbeeld PDF's telkens in Acrobat Professional i.p.v. van Adobe Reader geopend worden. Geef via deze werwijze dus gewoon aan waar je het bestand bij voorkeur mee wilt openen.

InDesign versies openen
Voor Adobe InDesign is ook een gratis programmaatje te downloaden: InDesign Proxy.

Dit programma is vooral handig wanneer je meerdere versies van InDesign op je computer hebt staan. Het programma ziet namelijk zelf dat een InDesign bestand in CS3 of CS4 geopend moet worden. Je kan het gratis downloaden via deze link.
Nu nog wachten op een Photoshop, Illustrator, Acrobat versie.

Geen opmerkingen: