dinsdag 9 december 2008

Photoshop tip: van onscherp naar scherp

Het zal je vast wel eens overkomen zijn. Van al je foto's is net die ene belangrijke onscherp. Wat nu. Helaas kan Photoshop van een onscherpe foto echt geen scherpe maken. De benodigde pixels ontbreken namelijk. Toch is er nog wat hoop. In dit tutorial leg ik je uit wat je nog aan een onscherpe foto kan doen. Een geweldige foto zal het nooit worden maar het is in ieder geval wat. In de onderstaande foto heeft de camera scherpgesteld op de trapspijl in plaats van op de kat. Jammer.1. Open je lagenpalet en kies uit het filtermenu> Omzetten voor Slimme Filters. Je ziet nu een klein paginasymbool op het laagminiatuur staan.
2. Kies uit het Filtermenu> Stileren (Stylize)> Diepte geven (Emboss). In principe kan je de standaardwaarde laten staan. Klik OK.3. In het lagenpalet staat het filter nu onder de laag aangegeven. Dubbelklik op de driehoekjes aan de rechterzijde van de filtervermelding. In het dialoogvenster zet je de instelling op Hard Licht. De grijze tint verdwijnt nu.


Je zou het hierbij kunnen laten maar je kan nog een stapje verder gaan.4. Open het Kanalenpalet. Klik op eenmaal van een kanaal, bijvoorbeeld Rood. Er verschijnt nu een grijswaardenweergave. Kies uit de kanalen het kanaal met het hoogste contrast.

5. Kies uit het menu van kanalenpalet Dupliceer kanaal…, geef een naam op en klik OK. Je hebt nu een Alphakanaal gemaakt.

6. Laat dit kanaal actief staan en kies uit het Filtermenu> Stileren (Stylize)> Oplichtende rand (Glowing Edges). Ook hier kan je de standaardwaarde vaak wel laten staan.7. Klik op de naam RGB om weer terug te gaan naar het totaalbeeld. Houd nu de Commandtoets (Mac) of Controltoets(Win) ingedrukt en klik op de miniatuur van het zojuist gemaakte Alphakanaal. Er ontstaat nu een selectie.

8. Kies nu uit het Filtermenu> Verscherpen> Onscherpmasker. Zet de hoeveelheid bijvoorbeeld op 200%. Maar je kunt dit beter zelf beoordelen. Klik OK.
Je zal nu zien dat de foto scherper oogt. Nogmaals een geweldige foto zal het niet worden maar toch lijkt de foto nu iets scherper.


Meer van dit soort trucs leer je in de Photoshop Expert training van Opatel.

1 opmerking:

Roel zei

Dank je, was net met iets bezig waar ik dit bij kon gebruiken…

groet,