vrijdag 16 mei 2008

Illustrator tip: Verloopnet alias 'Gradient Mesh'

Vind je ook niet dat de Engelse benamingen van effecten vaak veel sexier klinken dan de Nederlandse? Denk bijvoorbeeld aan Liquify i.p.v. Uitvloeien, Warp i.p.v. Verdraaien en Blend i.p.v. Overvloeien. Zo vind ik de functie Gradient Mesh uit Illustrator ook lekkerder klinken dan verloopnet. Gradient Mesh… het had ook een slechterik uit Star Wars kunnen zijn.
Maar goed de werking is hetzelfde en daar gaat het in deze tip over.
In eerste instantie zou je het verloopnet misschien op een Illustrator-vorm loslaten. Maar wist je dat dit verloopnet ook op een foto kon gebruiken? Vooral handig wanneer je snel een achtergrond nodig hebt. De werkwijze is eenvoudig.

1. Kies Plaatsen uit het bestandsmenu en zoek een foto op. Belangrijk is dat je de optie Koppelen (Link) niet aanvinkt anders werkt het effect niet. De afbeelding moet namelijk ingesloten (embedded) worden.2. Selecteer de foto met de zwarte pijl.

3. Kies uit het Objectmenu; Verloopnet maken … (Gradient Mesh) De foto wordt nu omgezet naar een vectorverloop.4. In het dialoogvenster kan je nu naar hartelust experimenteren. Zet wel de voorvertoning (Preview) aan.5. Met de directe selectiepijl (witte pijl) kan je de verschillende punten en handles nog verslepen. Zo pas je handmatig het verloop aan.6. Het effect is vooral bruikbaar als achtergrond voor een illustratie.

Geen opmerkingen: