dinsdag 27 mei 2008

Photoshop tip: Vector logo

Ik neem maar even aan dat je het verschil tussen vectoren en pixels weet. Dan weet je ook dat je bij pixels rekening moet houden met resolutie en afmeting en dat je niet zo maar straffeloos een beeld kunt vergroten. In deze tip laat ik je zien hoe je een logo als vector beeld kunt plaatsen in Photoshop zonder dit logo om te zetten naar pixels. Het voordeel hierbij is dat je vervolgens op elk moment dit logo op elke grootte en resolutie onafhankelijk in Photoshop kunt gebruiken. Ik neem even een logo als voorbeeld maar je kunt deze werkwijze op elk vector-object toepassen.

1. We beginnen in Illustrator. Open een logo of ander object selecteer dit en kies vervolgens voor Kopiƫren.


2. Start Photoshop op en maak een nieuw leeg document aan.

3. Kies voor Plakken. Er verschijnt nu een dialoogvenster. Je hebt hier 4 mogelijkheden; Pixels, Paden, Slim Object en Vormlaag. Kies deze Vormlaag. Het object wordt nu als Vormlaag geplaatst.


4. Kies uit de toolbox van Photoshop de zwarte selectiepijl. Sleep een kader rondom de geplaatste vorm zodat het hele object geselecteerd wordt. Kies vervolgens uit het Bewerkenmenu: Eigen vorm definiƫren. Geef een eigen naam en klik OK.


5. Kies vervolgens het gereedschap 'Aangepaste vormen'.

6. Kies in het Optiespalet de zojuist vastgelegde vorm.


7. Sleep met de cursor diagonaal om het object te plaatsen.

Deze techniek heeft een nadeel namelijk het feit dat je maar 1 kleur kunt gebruiken. Wil je meer kleuren op zo'n manier vastleggen dan kan je gebruik maken van een Slim Object (Smart object). Hierover zal ik later meer tips geven.

2 opmerkingen:

Roel zei

handig, dank je wel

Anoniem zei

Als ik heb object in Illustrator selecteer krijg ik niet van die blauwe lijntjes met heel veel blokjes er omheen en als ik het plak in Photoshop zie ik niks :S