maandag 24 november 2008

InDesign tip: de stalen van InDesign

In dit bericht een paar korte tips over het werken met kleurstalen in InDesign.

In mijn InDesign training bij Opatel adviseer ik iedereen altijd om van het stalenpalet gebruik te maken in plaats van het kleurenpalet. Waarom?
• Ten eerste omdat je dan automatisch globale kleuren aanmaakt. Verander je de kleurstaal dan wordt deze wijziging doorgevoerd op ieder onderdeel dat gebruikt maakt van deze staal.
• Ten tweede omdat stalen uitwisselbaar zijn.
• Ten derde omdat kleuren door midel van 'drag and drop' zijn toe te passen.
• En zo ken ik er nog wel een paar.

Add Unnamed colors
Stel je krijgt een document aangeleverd waarin geen kleurstalen zijn aangemaakt. Alle kleuren zijn gemengd met behulp van het Kleurenpalet. Je had natuurlijk liever kleurstalen gezien. Geen probleem. Kies uit het paletmenu van het Stalenpalet> Add unnamed colors. Alle kleuren die nu in het InDesigndocument voorkomen worden nu automatisch aan je stalenpalet toegevoegd.

Papierkleur
Waarschijnlijk is het je wel opgevallen dat InDesign niet over de kleur 'wit' praat maar over de kleur 'papier'. Eigenlijk een veel betere benaming. Wanneer je iets wit maakt in een dtp-programma, zeg je eigenlijk 'niet bedrukken'. In dat geval komt de kleur van het papier boven drijven. Vandaar dat de naam 'papier' beter gekozen is.
Maar je drukt niet altijd op een wit papier. Wanneer je de staal 'Papier' dubbelklikt kan je deze kleur aanpassen. Hiermee simuleer je de kleur van het te gebruiken papier.

Let er wel op dat je daarna de optie 'Overdrukken' in het Weergave menu aanzet. Hiermee wordt direct aangegeven hoe een foto er uit zal zien wanneer deze op deze kleur papier gedrukt wordt. Zet deze alleen aan wanneer je dit echt wilt weten. De optie vraagt namelijk nogal wat rekentijd van je computer.


De staal 'Registratie'

Deze staal gebruik je maar in één enkel geval. Alleen wanneer je zelf snijtekens aanmaakt in InDesign, geef je deze lijnen de kleur registratie. In alle andere gevallen blijf je er van af. Ik zelf sleep hem (of haar?) dan ook helemaal onderin mijn stalenpalet.

Huisstijlkleuren permanent beschikbaar?
Ben je werkzaam binnen een bedrijf dan ben je hoogstwaarschijnlijk verplicht om gebruik te maken van de huisstijlkleuren. Om deze kleuren bij elk nieuw document automatisch beschikbaar te krijgen doe je het volgende. Zorg dat er geen InDesign document open staat. Kies dan Venster> Stalen en voeg de gewenste kleuren toe. Deze kleuren zijn vanaf dit moment nu altijd beschikbaar voor alle nieuwe documenten.
Wanneer ik voor een bedrijf iets moet ontwerpen plaats ik als eerste het logo. Vaak worden dan automatisch de juiste PMS-kleuren toegevoegd aan het stalenpalet.Kleurwaarde of naam?

Wanneer je een staal mengt zal InDesign de mengverhouding van CMYK als naam gebruiken. In sommige gevallen is het echter meer zinvol om zelf een naam te geven. Stel je wilt de kleur voor bepaalde tekstaccenten, lijnen, kaders etc. gebruiken. In dat geval zegt de naam 'Accentuering' meer dan C60M80Y0K0. Doe dit echter alleen voor CMYK-kleuren.


Drag and Drop
Dankzij stalen kan je razendsnel kleuren aan je ontwerp toevoegen. In plaats van eerst een object of tekst te selecteren, sleep je nu gewoon de staal vanuit het palet direct op het object. Dit werkt trouwens ook prima voor het inkleuren van tabellen.
Sleep je staal precies op de omlijning van het kader dan wordt deze lijn van de staalkleur voorzien.

1 opmerking:

Frederique zei

Wat een goede tip! Thnx