dinsdag 27 mei 2008

Photoshop tip: Vector logo

Ik neem maar even aan dat je het verschil tussen vectoren en pixels weet. Dan weet je ook dat je bij pixels rekening moet houden met resolutie en afmeting en dat je niet zo maar straffeloos een beeld kunt vergroten. In deze tip laat ik je zien hoe je een logo als vector beeld kunt plaatsen in Photoshop zonder dit logo om te zetten naar pixels. Het voordeel hierbij is dat je vervolgens op elk moment dit logo op elke grootte en resolutie onafhankelijk in Photoshop kunt gebruiken. Ik neem even een logo als voorbeeld maar je kunt deze werkwijze op elk vector-object toepassen.

1. We beginnen in Illustrator. Open een logo of ander object selecteer dit en kies vervolgens voor Kopiƫren.


2. Start Photoshop op en maak een nieuw leeg document aan.

3. Kies voor Plakken. Er verschijnt nu een dialoogvenster. Je hebt hier 4 mogelijkheden; Pixels, Paden, Slim Object en Vormlaag. Kies deze Vormlaag. Het object wordt nu als Vormlaag geplaatst.


4. Kies uit de toolbox van Photoshop de zwarte selectiepijl. Sleep een kader rondom de geplaatste vorm zodat het hele object geselecteerd wordt. Kies vervolgens uit het Bewerkenmenu: Eigen vorm definiƫren. Geef een eigen naam en klik OK.


5. Kies vervolgens het gereedschap 'Aangepaste vormen'.

6. Kies in het Optiespalet de zojuist vastgelegde vorm.


7. Sleep met de cursor diagonaal om het object te plaatsen.

Deze techniek heeft een nadeel namelijk het feit dat je maar 1 kleur kunt gebruiken. Wil je meer kleuren op zo'n manier vastleggen dan kan je gebruik maken van een Slim Object (Smart object). Hierover zal ik later meer tips geven.

vrijdag 16 mei 2008

Illustrator tip: Verloopnet alias 'Gradient Mesh'

Vind je ook niet dat de Engelse benamingen van effecten vaak veel sexier klinken dan de Nederlandse? Denk bijvoorbeeld aan Liquify i.p.v. Uitvloeien, Warp i.p.v. Verdraaien en Blend i.p.v. Overvloeien. Zo vind ik de functie Gradient Mesh uit Illustrator ook lekkerder klinken dan verloopnet. Gradient Mesh… het had ook een slechterik uit Star Wars kunnen zijn.
Maar goed de werking is hetzelfde en daar gaat het in deze tip over.
In eerste instantie zou je het verloopnet misschien op een Illustrator-vorm loslaten. Maar wist je dat dit verloopnet ook op een foto kon gebruiken? Vooral handig wanneer je snel een achtergrond nodig hebt. De werkwijze is eenvoudig.

1. Kies Plaatsen uit het bestandsmenu en zoek een foto op. Belangrijk is dat je de optie Koppelen (Link) niet aanvinkt anders werkt het effect niet. De afbeelding moet namelijk ingesloten (embedded) worden.



2. Selecteer de foto met de zwarte pijl.

3. Kies uit het Objectmenu; Verloopnet maken … (Gradient Mesh) De foto wordt nu omgezet naar een vectorverloop.



4. In het dialoogvenster kan je nu naar hartelust experimenteren. Zet wel de voorvertoning (Preview) aan.



5. Met de directe selectiepijl (witte pijl) kan je de verschillende punten en handles nog verslepen. Zo pas je handmatig het verloop aan.



6. Het effect is vooral bruikbaar als achtergrond voor een illustratie.

vrijdag 2 mei 2008

Photoshop tip: Spakenwiel vrijstaand maken



In mijn laatste training Photoshop kwam het volgende probleem ter sprake. Hoe maak ik snel een fietswiel vrijstaand? Vandaar deze tip. Ik maak hierbij gebruik van Extraheren dus maak eerst een duplicaat van je laag zodat je altijd nog terug kan.
Soms zijn de details zo dun of klein dat de markering zeer moeilijk is aan te brengen. In dat geval kun je de optie ‘Voorgrond forceren’ in gaan zetten. Bij deze optie dwing je Photoshop om de gekozen kleur te behouden.

Voorgrond forceren
Deze optie is handig wanneer er zeer dunne lijnen vrijstaand gemaakt moeten worden. Denk daarbij aan de takken van een boom, vuurwerk, de poten van insect.
Let er op dat deze functie speciaal voor dit soort dunne lijnen is ontwikkeld. Je kunt deze niet in combinatie met het emmer-gereedschap gebruiken.
Verstandig is ook hier eerst een duplicaat van de laag te maken.

1. Open Extraheren. Klik ‘Voorgrond forceren’ aan.

2. Pipet. Klik met het pipetgereedschap op de inhoud van het vrijstaand te maken onderdeel.

3. Markering. Markeer daarna het beeld.



4. Voorbeeld. Klik op ‘Voorbeeld’.

5. Ben je niet tevreden over het resultaat, dan kun je opnieuw met het pipet een andere kleur opnemen en opnieuw op ‘Voorbeeld’ klikken.



6. Je kunt de randen verzachten door de optie ‘Vloeiend’ in te stellen.

7. Klik OK.

8. Plaats eventueel een ander beeld achter het spakenwiel. Vaak zie je dan beter eventuele oneffenheden.